Paroprepustna folija – strehi omogoča dihanje

Back to Blog
Paroprepustna folija

Paroprepustna folija – strehi omogoča dihanje

Paroprepustna folija ali sekundarna kritina predstavlja enostavno rešitev za vsako streho. Vgradi se pod strešno kritino in nad izolacijo ter skrbi za to, da voda in zrak ne prideta do izolacije.

Kar K NAKUPU

Paroprepustna folija – kaj, zakaj in kje?


Paroprepustna folija je prava rešitev za vsako streho, ker se uporablja kot del izolacijskega sistema, takoj pod prvo strešno kritino in nad izolacijo. Najpogostejša je paropropustna folija za strehe – zato jo imenujemo tudi sekundarna kritina. Njena glavna funkcija je prepuščanje pare in s tem preprečevanje nastanka kondenza. Folija pa opravlja še dodatno nalogo – predstavlja protivetrno zaščito izolacije in celotne konstrukcije.

Paroprepustna folijaNikakor pa paroprepustne folije ali z drugim imenom tudi sekundarne kritine, ne smejo ovirati prehoda vodne pare. Folijo vgrajujejo na hladni strani strehe, kjer bi vgradnja parne ovire ali parne zapore predstavljala težavo. Vodna para mora preko nje neovirano prehajati navzven – v prezračevalni kanal. Tako ne prihaja do kondenzacije znotraj strešne ali stenske sestave.
Strešna paroprepustna folija je nadomestek opaža, kar znižuje stroške gradnje, polaganje pa je hitro in enostavno.

Paroprepustna folija

Sekundarna kritina ima poleg nalog, da preprečuje vdor vode in zraka, še druge pomembne naloge. Skrbi namreč tudi za to, da se kondenzirana voda izloči iz prostorov, jim zagotavlja termalno zaščito,hkrati pa mora skrbeti tudi za difuzijo*** vodne pare.

Kakšne so posledice kondenzacije?

Kondenzacija je naraven pojav. V zraku je določena količina vode, ki se na prehodu iz toplega zraka na mrzlo podlago utekočini – kondenzira. Zaradi tega se kapljice vode naberejo na spodnji strani kritine, kar brez ustreznega odvodnjavanja vlaži in namaka konstrukcijo strehein tudi izolacijo.
Če je izolacija vlažna, ima veliko manjšo toplotno upornost in tako ne opravlja svoje funkcije v vsej meri. Na mokri leseni konstrukciji pa se začenjajo pojavljati lesna goba, plesni in trohnenje, kar nikakor ni dobro niti zdravo za bivanje.

*** Difuzija je proces, kjer para prehaja iz prostora, ki ima višji tlak v prostor z nižjim tlakom.

Delite ta prispevek

Back to Blog
Košarica
  • Ni produktov v košarici