Pritrdilni pasovi in njihove sile (2.del)

Back to Blog
pritrdilni pasovi

Pritrdilni pasovi in njihove sile (2.del)

Pritrdilni pasovi in njihova vezalna sila

Pritrdilni pasovi – koliko jih potrebujemo za pritrditev tovora?

Ob kontroli nadzornih organov je ugotovljeno, da je na tovoru premalo pritrdilnih sredstev. Kako je to mogoče?

Prvi problem se pojavi pri postavitvi povezovalnih trakov na tovor. Povezovalni trakovi,  ki ga varujejo z neposrednim privezom in se dvigujejo iz točke vpetja pod nizkim kotom med podlago oz. podnom nadgradnje in gurtno.

Vsi pritrdilni pasovi, kot tudi na raglje, morajo  vsebovati certifikat s podatki. Gurtna in račna potrebujeta podatke o poreklu oziroma proizvajalcu. Poleg vseh potrebnih podatkov, je zraven še prikazan način vezave na nateg, kjer je LC – oz. vezalna sila enaka nazivni.

NAKUP GURTNE    

Prikazan je tudi način pritrditve tovora z visokim kotom vpetja pasu-  med 83 do 90  stopinj. Tu se vezalna sila podvoji in pri najbolj pogosto uporabljenih pasovih šele takrat znaša pet ton.

Po voznikovem izračunu je običajno za tovor, ki tehta nekaj več kot 25 ton, povsem dovolj pet pasov, od katerih vsek prenaša silo petih ton. Nadzorni organi so pri matematiki neomajni- 5×5=25- zato bodo namesto petih zahtevali šest pritrdilnih pasov.

Pritrjevanje tovora z nizkim kotom pritrditve

Za pritrjevanje tovora, ki praviloma ni naložen na paletah, z nizkim vpenjalnim kotom, se ne smeuporabljati načina neposredneg pritrjevanja tovora prek njega.

Sicer je ta način največkrat uporabljen, a hkrati najmanj učinkovit.

Za način privezovanja tovora z nizkim kotom( ponavdi so to cevasti tovori un razni profili), je potrebno uporabiti povezovalna sredstva v parih.

To pomeni, če pričnemo s povezovalnim trakom prek nizkega tovora, moramo pritrjevanje s tem istim pasom zaključiti na isti izhodiščni strani.  Torej kjer smo pričeli in ne nasprotni strani. Tovor pa moramo hkrati pritrditi še z enako nameščenim pasom z nasprotne smeri.

-> tak par dveh pasov = ena pravilna zključena pritrdilna enota !

NAKUP POVEZOVALNEGA TRAKU

Oznake besedila: Pritrdilni pasovi, pritrdilni trakovi, povezovalni trakovi, povezovalni pasovi, gurtna, gurtne, pritrjevanje tovora

Delite ta prispevek

Back to Blog
Košarica
  • Ni produktov v košarici